Anne sütünün oluşması-memelerin yapısı
Memebaşının etrafını çevreleyen kahverengi dokuya areola denir. Areola üzerinde beyaz kabarcıklar şeklinde görünen montgomery bezleri, yağlı bır sıvı salgılayarak, kayganlık ve meme başının korunmasını sağlar. Memelerin süt üretilen en küçük birimi alveol (kesecik)tir.
Prolaktin hormonu, süt üretimini tetikleyen en önemli hormondur. Sütün alveol dışına atılmasını, alveolün etrafında bulunan kasılabilen hücreler sağlar. Oksitosin hormonu, bu kasılabilen hücreleri uyararak sütün alveol dışına atılmasını sağlar. Alveollerden atılan süt önce küçük süt kanallarına, oradan ana süt kanallarına ve en son da areola altındaki laktifer sinüslere gelerek burada toplanır. Hazır toplanmış olarak bekleyen süt, bebeğin emmesi ile memebaşı aracılığıyla bebeğin ağzına boşalır. Bu nedenle, kahverengi dokunun altında yerleşmiş laktifer sinüsleri sağmak için bebeğin tüm kahverengi dokuyu ağız içine alıp emmesi önemlidir.
Sütün salgılandığı ve sağıldığı birimler, destek dokular ve yağ doku ile çevrelenir. Bu dokular, memenin şeklinin ve büyüklüğünü belirlenmesinde önemlidir, dolayısıyla memelerin büyük olması her zaman sütün bol yapıldığı / yapılacağı anlamına gelmez.
Özetle,
-prolaktin süt yapımından , oksitosin sütün dışarı atılmasından sorumludur.
-bebeğin tam emmesi için tüm kahverengi dokuyu ağız içine alması gerekir.
if($yaz->katID==108) { ?> Yukarıda yazılı olan tüm olaylar gerçekte yaşanmış olup, çocukların yaş ve cinsiyetleri ve olayın seyri hasta mahrumiyeti açısından anlatım sırasında değiştirilmiş olabilir. } ?>