Tarih: 15 Ağustos 2014 , Cuma | Okunma Sayısı: 1420 |

Emzirmeye destek ürünler

Emzirmeye destek ürünler

Emzirme ile ilgili gerekenler
Anne için:
:) rahat bir sandalye/koltuk
:) Emzirme sütyeni
:) göğüs pedleri
:) göğüs (koruyucu) kalkanı
:ı memebaşı çatlakları icin özel medikal preperatlar: lanolin.....
:ı yalancı memebaşı/ silikon memebaşı
:ı memebaşı çıkartıcı/niplette
:I Emzirme yastığı

Bebek için:
:)Kusmuk bezi

 

EMZİRME SÜTYENİ
Sutyendeki numaralar ne demek
Memelerin derli toplu durması ve destek olması için emzirme döneminde de uygun sütyen kullanılması uygun olur. Genellikle kup kısımlarındaki flap, bir kanca ya da kilit mekanizması ile sütyen ön askısına baglıdır, böylece sütyeni hiç çıkarmadan memebaşı ve kahverengi dokuyu açığa çıkartıp emzirmek mümkün olmakta.
Emzirme sırasında memeler genelikle gebelik öncesindeki büyüklüklerine göre kup size (harfler ile ifade edilen kup ölçüsü) enaz 1 ortalama 2 büyür. Doğumdan hemen sonraki birkaç hafta memelerde aşırı birikme ve gerilme olduğundan bu dönemde genelikle 2harf  ama 4-8 hafta sonra 1harf daha büyük şekilde devam eder.
Emzirme sütyeni seçiminde öneriler:
*uygun materyalden yapılmış olmalı : Tercihen %100 pamuktan(koton) yapılmış olmalı. Memedeki boyut değişikliklerine uyum sağlamak için elastikiyet sağladığı için eklendiği söylenen bazı maddeler (lycra ,elastan..) katılmış olanlar tercih edilmemeli. 
*uygun boyutlarda olmalı, sıkmamalı, rahatsız etmemeli: Sütyen çıkartıldıktan sonra iz kalıyorsa sizin için uygun değildir
Uygun sütyen içinde, memeler dolu iken bile meme dokusu koltukaltından ve göğüs çatalından taşmamalı ve göğüs çevresini sıkıştırmamalı. 
Meme dokusu bebek emdikçe küçülüp, emzirme öncesi maksimum büyüklükte olup, değişken boyutlarda olduğundan, sütyen alırken memenin tam dolu halini düşünerek almak gerekir. 
Alttan telli olanlar sıkıştırma ve batma tehlikeleri nedeniyle çok önerilmez.
Kup ortasında dikiş varsa memebaşını rahatsız edebilir, dikişsiz olanlar tercih edilmeli.
Uygun olandan daha dar sütyen kullanmak hem memelere giden kan dolaşımını hem de süt yapımını ve akışını bozacaktır ve kanal tıkanıklığı, mastit gibi problemlere zemin hazırlayacaktır. Daha geniş sütyen ise yeterince destek olamayacak ve hiç takılmamış gibi olacak.
*Geniş askıları ve sırt bandının olması: Geniş askılar omuzlarınıza yük bindirmeden memeleri taşıyabilmeli. Sırt bölümünde ise en az 3 sıra kopça ve her sırada en az 3kanca olmalı. 
* Flap, tek elle ve kolayca açılmalı ve açıklıktan bebek rahatlıkla memebaşı ve etrafındaki kahverengi dokuyu emebilmeli:  tüm emzirme sütyenleri, anneler bebeğini bir koluyla tutarken, diğer eliyle flap kısmını açabilecekleri şekilde tasarlanmıştır. Böylece hem bebek tehlikeye atılmamış olur, hem de  annenin  topluluk içinde emzirmesi minimum enerji harcayarak olur. Çoğu model içine göğüs pedi veya göğüs kalkanı yerleştirilebilecek şekilde tasarlanmışlardır.
Kolay ıslanma ihtimali ve  terlemenin de etkisiyle sık sık değiştirmek gerektiginden 2 taneden az olmamak şartıyla, bol emzirme sütyeniniz olmasında fayda var.
Uyku sırasında özellikle yüzükoyun uyumayı seviyorsanız, sütyen kullanıp kullanmamak size kalmış.
Normal günlük hayatta kullanılan sütyenlerin emzirme sırasında kullanılması önerilmez; çünkü alttan kaldırıp memeyi açığa çıkardığınızda, altta kalan kenar/bant memeleri sıkıştırıp kanal tıkanıklığına neden olabilir.


*GÖĞÜS PEDLERİ
emzirme sırasında diğer memeden ya da emzirmeler arasında damla damla gelen sütün, iç çamaşır ve kıyafetlerinizi ıslatmaması için kullanılan yumuşak pedler. Emzirme sütyeninizin içine, memebaşını örtecek şekilde her emzirme sonrası konur, emzirmeler arasında memebaşının üzerinde durur. Sık sık degiştirilmeleri önemli, ıslandığını hissettiğinizde yenisiyle değiştirmenizde fayda var. Uzun süre kalırsa, süt ve ıslak ortam etkisiyle memebaşında başta mantar olmak üzere infeksiyonlara zemin hazırlanmış olur.
Piyasada farklı şekil, büyüklük ve boyutlarda bulunuyor:
**Tek kullanımlık kullan at. (Disposable) Türkiye piyasasında genellikle tek kullanımlık, farklı kalınlık ve özelliklerde göğüs pedleri var. Çoğunun arkasında iç çamaşırına sabitlenmesini sağlayan yapışkan bant bulunur. Bazı pedlerin iç yüzeyinde memebaşı catlakları tedavisinde kullanılan lanolin gibi kremler sürülmüş halde satılıyor. Tekrar kullanılabilir olanlara göre daha pahalı; ama seyahat ve yolculuk durumlarında işi kolaylaştırıyor,
**yeniden kullanılabılır. Yıka kullan. Pamuk ya da bambudan yapılmış yıkanıp, tekrar kullanılabilen pedler de mevcut. Sızdırma riski daha fazla.
**Silikon. Tene yapışan ince silikondan yapılmış pedler,  memebaşı üzerine yapıştığından sütün akmasını engelliyor ama akan sütü emme fonksiyonu yok bu nedenle sadece kısa süreli görsel amaçlı ya da yüzme sırasında kısa süreli kullanılıyor. Sütyen ile ya da sütyen giymeden de kullanılabilir.  
** hidrogel. Süt akmasını engellemek için değil ama ağrılı ve çatlamış memebaşlarını rahatlatmak ve iyileştirmek için kullanılır. Genellikle buzdolabında tutuluyor; böylece luzum halinde soguk kompres ile rahatlama sağlıyor.(aynı amaçla soğuk lahana yaprakları da kullanılabilir)
Daha geniş yüzeyli pedler, ince giyindiginizde dışardan daha az farkedilecektir. 
Emzirmenin erken donemlerinde özellikle memebaşı çatlağı olduğu durumda, göğüs pedi memebaşınıza yapışacağından göğüs pedini degiştirmek sancılı olabilir, böyle durumlarda göğüs kalkanı kullanmak daha uygun olur.


*GÖĞÜS (KORUYUCU) KALKANI
Sütyen içine yerleştirilen ve memebaşından akan sütlerin haznede toplanmasını sağlayan koruyucu. Genellikle 2 parçadan oluşur. Alt parçadaki deliğe memebaşı yerleştirilir, üstteki parça alttakiyle birleşince hem memebaşının boşlukta kalması ve üstteki hava delikleri sayesinde çatlak ve yaranın iyileşmesi sağlanır, hem de akan süt haznede toplanıp sütyen ve kıyafeti ıslatması engelleniş olur. Memebaşının boşlukta kalması nedeniyle üzerine ped vs yapışmamış olur. (çünkü pedi kaldırdığınızda bazen yapışmış durumdaki memebaşı tekrar travmatize olur, bu durum engellenmiş olur.)
Göğüs kalkanını arada çıkartıp birikmiş sütü boşaltmak gerekir. Genellikle biriken süt biriktirmek ya da bebeğe vermek için kullanılmaz.
Gece için aynı formda ama uzerinde hava deliği olmayan üst kapak kullanılır; çünkü gece yatar pozisyonda kalkan içinde biriken sütler delik varsa deliklerden akıp kıyafetinizi ıslatabilir. Gece kullanılıyorsa yüzükoyun yatılmamalı, çünkü memelere ciddi basınç yapıp kanalları tıkayabilir.
Göğüs pedlerine göre daha hacimli olduğundan, mümkünse daha büyük bır sütyenle kullanılması önerilir; çünkü dar bır sütyen ıle kullanıldığında alt parcanın baskısıyla memebaşında vakum etkisi yapar ve tıkanıklık ya da memebaşından normalden fazla süt akıntısı olmasına neden olabilir.
Hergün mutlaka elde/makinede yıkanmalı yada kaynar suda yada alette sterilize edilmelidir.
Gebeliğin son evrelerinde de kullanılmaya başlanabilir, basınç açısından dikkatli olunmalı.
Meme kalkanı ıle yalancı memebaşı bazen birbirine karıştırılabilir, meme kalkanı emzirme aralarında, yalancı memebaşı emzirme sırasında kullanılır.


YALANCI MEMEBAŞI / SİLİKON MEMEBAŞI
Eger annenin memebaşı düz ya da ters dönmüş ise, memebaşının yerine geçecek bir üründür. Genellikle silikondan yapılır.
Her kullanımdan önce ve sonra, az sabun ve bol su ile yıkanmalıdır,  sıcak su içinde de bekletilebilir. Parmak gibi olan çıkıntılı kısım, memebaşının olduğu yere denk gelecek sekilde yerlestirilir.
Farklı yorumlar var: 
-memebaşı saşkınlığı yarattığı(yaratsın zaten memebaşı olmadığı için kullanılıyor) 
-memebaşına denk gelen yer büyük olduğundan bebeğin midesini bulandırdığı (bebek bir süre sonra alışıyor, anne memesinden anne sütü almasını sağlıyor) 
-kontrolsüz süt salınımı oldugundan bebeğin boğulmasına neden olduğu (sütü çok olan annelerde de aynı durum yaşanıyor, bebek bir süre sonra alışır) gibi
Sağıp biberonla beslemektense mutlaka denenmeli. 


GÖĞÜS UCU ÇIKARTICI/ NİPLETTE
Düz ve özellikle ters memebaşları emzirme için ciddi bir problem. Memebaşı problemi olan anneler için emzirmediği dönemlerde takılan ve negatif basınç uygulayarak memebaşının belirginlesmesini sağlayan bir alet. Günde enaz 8 saat kullanılması gerekiyor, gece yatarken de kullanılabilir. Sütyen içinde kalacak şekilde uygulanır.


EMZİRME (DESTEK) YASTIĞI
Annenin rahat etmesi ve rahat emzirmesi için kullanılan destek yastık.
Aslında ilk olarak, yeni oturmaya baslayan bebeğin rahat etmesi için destek amaçlı geliştirilmiş; ama farkedilmiş ki emziren annelerin rahat emzirmesini saglıyor bu amaçla daha çok kullanılıyor.
:)Mutlak bir gereklilik değil; ama ikiz bebeklerde annenin ellerini serbestleştirmesi açısından rahatlık saglamakta. 
:) evde biraz daha büyük bebeklerde, hem kolunuzu serbestleştirmesi, hem de yükü kolunuza bindirmemek açısından faydalı olabilir.
:(Bazen emzirme yastığı kullanan anneler, bebegın yatış pozisyonuna göre kendilerini ayarlarken sırt ağrılarına neden olabiliyor.
:(Bazen emzirme yastığındaki bebek için emmek zor olabilir; çünkü bebek elinizin üzerinde yatarken siz bebek ve meme ve emmeyi kolunuz ile memenizi koordine ediyorsunuz ama bebek yatarken emme durmunu ayarlamak için ya siz egileceksiniz ya da yastık uygun kalmayacak.  bebegın pozisyonunu kolunuzla ayaralamanız daha kolay
:(Her yere taşımanız mümkün değil, yer kaplıyor.


MEMEBAŞI ÇATLAKLARI İÇİN ÖZEL PREPERATLAR
İlk günlerden başlayarak, bebeğiniz emmeye basladıktan sonra memebaşlarınızın çatlaması ve acımasını normal kabul edin; ama ısrarla devam eden memebaşı çatlakları ve ağrı varsa ilaca sarılmadan önce aşağıdaki olasılıkları gözden geçirin:
-Bebek uygun sekilde emmiyor olabilir? (en sık sebep)  önce bebeğinizin uygun şekilde emdiğinden emin olun; çünkü bazen bebekler sadece memebaşını emdiklerinden ya da doyduktan sonra memebaşını emzik gibi kullandıklarından bu problemler devam ediyor olabilir.
-Bebeğin dil bağı var mı?  Dil bağı sebebiyle bebek rahat ememediğinden memebaşını sıkıştırıyor olabilir.
-Bebegin agzında pamukçuk var mı? Bebek ağzındaki pamukçuk anne memebaşında ağrı, yanma sebebi olabilir.
-Anne memesinde bir cilt hastalığı (dermatit ya da egzema) olabilir mi? Geçmiyorsa dermatolog (cilt) doktoruna danışmak uygun olabilir.
-Bebeğin diş çıkartma dönemi mi? Kaşımak ve ısırarak rahatlamak için memebaşını kullanıyor olabilir
-anne tekrar hamile olabilir mi? Hormonal değişiklikler memebaşı ve meme dokusunda değişimlere neden olabilir.
-uygunsuz iç çamaşırı ya da ped kullanıyor olabilir mi? Allerji, irritasyon, dar gelme nedeniyle istenmeyen sonuçlar olabilir.

En iyisi bebeği emzirdikten sonra bir miktar anne sütünü sıkıp memebaşı ve etrafına sürüp kurumasını beklemek. 
İşe yaramadığını düşünüyorsanız, lanolin içeren kremler özellikle bebek emzirildikten sonra sürülebilir. Lanolin kremler için  bir sonraki emzirmede yıkanmasına gerek olmadıgı belirtilmiş ama bazı anneler lanolini temizlemediklerinde bir sonraki emzirmede bebeğin memebaşını ve kahverengi dokuyu rahat kavrayamadıklarını ve kaydırdığını farketmişler bu nedenle bebeği emzirmeden önce ılık su ile memelerinizi temizleyin.
Ağrı çok rahatsız ediyor ve annenin konforunu bozuyorsa doktora danışılarak ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

 

EMZİRME ÖNLÜĞÜ
Evden uzak olduğunuzda, cevrenizdeki bakışlardan rahatsız olmamak ve çevredekileri de rahatsız etmemek için (toplumumuzda bazı beyler karşısında ya da aynı ortamda emziren bir bayan varken rahatsız olmaktalar)  için kullanabileceginiz örtü. Bunun için ille de para harcamanız gerekmiyor ince bir battaniye, şal, orta boy bir baş örtüsü /fular da aynı görevi görebilir.
Piyasada satılanlar ise, genellikle kolay taşınabilir, farklı desenlerde genellikle pamuktan yapılmış (bebeği ve anneyi terletmeyecek, kaşındırmayacak özellikte). Annenin bebeği görmesine bve bebeğin de kafasını hafif kaldırdığında annesini görmesine olanak verecek sekilde tasarlanmış,  dışarıdan bakıldıgında da şık görünmekte.
 

KUSMA BEZİ
Bebek emerken ağzından sütler boynuna doğru akabilir ve kıyafetlerini ıslatabilir ya da bebek emip bitirdikten sonra gazını çıkartırken bir miktar anne sütünü de çıkartabilir. Her seferinde bebeğin üzerini değiştirmemek için çoğu anne emzirme ya da gaz çıkartma sırasında ufak, genellikle ince pamuklu kumaştan yapılmış bezler kullanır. Kağıt havlulardan daha yumuşaktırlar, ıslak mendiller gibi de kimyasallar içermediklerinden hala kullanılırlar.

katID==108) { ?> Yukarıda yazılı olan tüm olaylar gerçekte yaşanmış olup, çocukların yaş ve cinsiyetleri ve olayın seyri hasta mahrumiyeti açısından anlatım sırasında değiştirilmiş olabilir.

Üye girişi

Şifre Beni Hatırla Şifremi Unuttum
Üye Ol

Reklam

Bu sitede yazılan herşey bilgilendirme amaçlıdır, tavsiye niteliğindedir. İlaç, reçete ve tedavi yerine geçmez. Özellikle tıbbi durumlarda bebeğiniz/çocuğunuzu en iyi tanıyan, bebeğinizin gelişimini takip eden çocuk doktorunuza danışmanız önerilir.
Web Tasarım Artonomi Web Tasarım
Tarih: 15 Ağustos 2014 , Cuma | Okunma Sayısı: 1420 | Yazdır

Emzirmeye destek ürünler

Emzirmeye destek ürünler

Emzirme ile ilgili gerekenler
Anne için:
:) rahat bir sandalye/koltuk
:) Emzirme sütyeni
:) göğüs pedleri
:) göğüs (koruyucu) kalkanı
:ı memebaşı çatlakları icin özel medikal preperatlar: lanolin.....
:ı yalancı memebaşı/ silikon memebaşı
:ı memebaşı çıkartıcı/niplette
:I Emzirme yastığı

Bebek için:
:)Kusmuk bezi

 

EMZİRME SÜTYENİ
Sutyendeki numaralar ne demek
Memelerin derli toplu durması ve destek olması için emzirme döneminde de uygun sütyen kullanılması uygun olur. Genellikle kup kısımlarındaki flap, bir kanca ya da kilit mekanizması ile sütyen ön askısına baglıdır, böylece sütyeni hiç çıkarmadan memebaşı ve kahverengi dokuyu açığa çıkartıp emzirmek mümkün olmakta.
Emzirme sırasında memeler genelikle gebelik öncesindeki büyüklüklerine göre kup size (harfler ile ifade edilen kup ölçüsü) enaz 1 ortalama 2 büyür. Doğumdan hemen sonraki birkaç hafta memelerde aşırı birikme ve gerilme olduğundan bu dönemde genelikle 2harf  ama 4-8 hafta sonra 1harf daha büyük şekilde devam eder.
Emzirme sütyeni seçiminde öneriler:
*uygun materyalden yapılmış olmalı : Tercihen %100 pamuktan(koton) yapılmış olmalı. Memedeki boyut değişikliklerine uyum sağlamak için elastikiyet sağladığı için eklendiği söylenen bazı maddeler (lycra ,elastan..) katılmış olanlar tercih edilmemeli. 
*uygun boyutlarda olmalı, sıkmamalı, rahatsız etmemeli: Sütyen çıkartıldıktan sonra iz kalıyorsa sizin için uygun değildir
Uygun sütyen içinde, memeler dolu iken bile meme dokusu koltukaltından ve göğüs çatalından taşmamalı ve göğüs çevresini sıkıştırmamalı. 
Meme dokusu bebek emdikçe küçülüp, emzirme öncesi maksimum büyüklükte olup, değişken boyutlarda olduğundan, sütyen alırken memenin tam dolu halini düşünerek almak gerekir. 
Alttan telli olanlar sıkıştırma ve batma tehlikeleri nedeniyle çok önerilmez.
Kup ortasında dikiş varsa memebaşını rahatsız edebilir, dikişsiz olanlar tercih edilmeli.
Uygun olandan daha dar sütyen kullanmak hem memelere giden kan dolaşımını hem de süt yapımını ve akışını bozacaktır ve kanal tıkanıklığı, mastit gibi problemlere zemin hazırlayacaktır. Daha geniş sütyen ise yeterince destek olamayacak ve hiç takılmamış gibi olacak.
*Geniş askıları ve sırt bandının olması: Geniş askılar omuzlarınıza yük bindirmeden memeleri taşıyabilmeli. Sırt bölümünde ise en az 3 sıra kopça ve her sırada en az 3kanca olmalı. 
* Flap, tek elle ve kolayca açılmalı ve açıklıktan bebek rahatlıkla memebaşı ve etrafındaki kahverengi dokuyu emebilmeli:  tüm emzirme sütyenleri, anneler bebeğini bir koluyla tutarken, diğer eliyle flap kısmını açabilecekleri şekilde tasarlanmıştır. Böylece hem bebek tehlikeye atılmamış olur, hem de  annenin  topluluk içinde emzirmesi minimum enerji harcayarak olur. Çoğu model içine göğüs pedi veya göğüs kalkanı yerleştirilebilecek şekilde tasarlanmışlardır.
Kolay ıslanma ihtimali ve  terlemenin de etkisiyle sık sık değiştirmek gerektiginden 2 taneden az olmamak şartıyla, bol emzirme sütyeniniz olmasında fayda var.
Uyku sırasında özellikle yüzükoyun uyumayı seviyorsanız, sütyen kullanıp kullanmamak size kalmış.
Normal günlük hayatta kullanılan sütyenlerin emzirme sırasında kullanılması önerilmez; çünkü alttan kaldırıp memeyi açığa çıkardığınızda, altta kalan kenar/bant memeleri sıkıştırıp kanal tıkanıklığına neden olabilir.


*GÖĞÜS PEDLERİ
emzirme sırasında diğer memeden ya da emzirmeler arasında damla damla gelen sütün, iç çamaşır ve kıyafetlerinizi ıslatmaması için kullanılan yumuşak pedler. Emzirme sütyeninizin içine, memebaşını örtecek şekilde her emzirme sonrası konur, emzirmeler arasında memebaşının üzerinde durur. Sık sık degiştirilmeleri önemli, ıslandığını hissettiğinizde yenisiyle değiştirmenizde fayda var. Uzun süre kalırsa, süt ve ıslak ortam etkisiyle memebaşında başta mantar olmak üzere infeksiyonlara zemin hazırlanmış olur.
Piyasada farklı şekil, büyüklük ve boyutlarda bulunuyor:
**Tek kullanımlık kullan at. (Disposable) Türkiye piyasasında genellikle tek kullanımlık, farklı kalınlık ve özelliklerde göğüs pedleri var. Çoğunun arkasında iç çamaşırına sabitlenmesini sağlayan yapışkan bant bulunur. Bazı pedlerin iç yüzeyinde memebaşı catlakları tedavisinde kullanılan lanolin gibi kremler sürülmüş halde satılıyor. Tekrar kullanılabilir olanlara göre daha pahalı; ama seyahat ve yolculuk durumlarında işi kolaylaştırıyor,
**yeniden kullanılabılır. Yıka kullan. Pamuk ya da bambudan yapılmış yıkanıp, tekrar kullanılabilen pedler de mevcut. Sızdırma riski daha fazla.
**Silikon. Tene yapışan ince silikondan yapılmış pedler,  memebaşı üzerine yapıştığından sütün akmasını engelliyor ama akan sütü emme fonksiyonu yok bu nedenle sadece kısa süreli görsel amaçlı ya da yüzme sırasında kısa süreli kullanılıyor. Sütyen ile ya da sütyen giymeden de kullanılabilir.  
** hidrogel. Süt akmasını engellemek için değil ama ağrılı ve çatlamış memebaşlarını rahatlatmak ve iyileştirmek için kullanılır. Genellikle buzdolabında tutuluyor; böylece luzum halinde soguk kompres ile rahatlama sağlıyor.(aynı amaçla soğuk lahana yaprakları da kullanılabilir)
Daha geniş yüzeyli pedler, ince giyindiginizde dışardan daha az farkedilecektir. 
Emzirmenin erken donemlerinde özellikle memebaşı çatlağı olduğu durumda, göğüs pedi memebaşınıza yapışacağından göğüs pedini degiştirmek sancılı olabilir, böyle durumlarda göğüs kalkanı kullanmak daha uygun olur.


*GÖĞÜS (KORUYUCU) KALKANI
Sütyen içine yerleştirilen ve memebaşından akan sütlerin haznede toplanmasını sağlayan koruyucu. Genellikle 2 parçadan oluşur. Alt parçadaki deliğe memebaşı yerleştirilir, üstteki parça alttakiyle birleşince hem memebaşının boşlukta kalması ve üstteki hava delikleri sayesinde çatlak ve yaranın iyileşmesi sağlanır, hem de akan süt haznede toplanıp sütyen ve kıyafeti ıslatması engelleniş olur. Memebaşının boşlukta kalması nedeniyle üzerine ped vs yapışmamış olur. (çünkü pedi kaldırdığınızda bazen yapışmış durumdaki memebaşı tekrar travmatize olur, bu durum engellenmiş olur.)
Göğüs kalkanını arada çıkartıp birikmiş sütü boşaltmak gerekir. Genellikle biriken süt biriktirmek ya da bebeğe vermek için kullanılmaz.
Gece için aynı formda ama uzerinde hava deliği olmayan üst kapak kullanılır; çünkü gece yatar pozisyonda kalkan içinde biriken sütler delik varsa deliklerden akıp kıyafetinizi ıslatabilir. Gece kullanılıyorsa yüzükoyun yatılmamalı, çünkü memelere ciddi basınç yapıp kanalları tıkayabilir.
Göğüs pedlerine göre daha hacimli olduğundan, mümkünse daha büyük bır sütyenle kullanılması önerilir; çünkü dar bır sütyen ıle kullanıldığında alt parcanın baskısıyla memebaşında vakum etkisi yapar ve tıkanıklık ya da memebaşından normalden fazla süt akıntısı olmasına neden olabilir.
Hergün mutlaka elde/makinede yıkanmalı yada kaynar suda yada alette sterilize edilmelidir.
Gebeliğin son evrelerinde de kullanılmaya başlanabilir, basınç açısından dikkatli olunmalı.
Meme kalkanı ıle yalancı memebaşı bazen birbirine karıştırılabilir, meme kalkanı emzirme aralarında, yalancı memebaşı emzirme sırasında kullanılır.


YALANCI MEMEBAŞI / SİLİKON MEMEBAŞI
Eger annenin memebaşı düz ya da ters dönmüş ise, memebaşının yerine geçecek bir üründür. Genellikle silikondan yapılır.
Her kullanımdan önce ve sonra, az sabun ve bol su ile yıkanmalıdır,  sıcak su içinde de bekletilebilir. Parmak gibi olan çıkıntılı kısım, memebaşının olduğu yere denk gelecek sekilde yerlestirilir.
Farklı yorumlar var: 
-memebaşı saşkınlığı yarattığı(yaratsın zaten memebaşı olmadığı için kullanılıyor) 
-memebaşına denk gelen yer büyük olduğundan bebeğin midesini bulandırdığı (bebek bir süre sonra alışıyor, anne memesinden anne sütü almasını sağlıyor) 
-kontrolsüz süt salınımı oldugundan bebeğin boğulmasına neden olduğu (sütü çok olan annelerde de aynı durum yaşanıyor, bebek bir süre sonra alışır) gibi
Sağıp biberonla beslemektense mutlaka denenmeli. 


GÖĞÜS UCU ÇIKARTICI/ NİPLETTE
Düz ve özellikle ters memebaşları emzirme için ciddi bir problem. Memebaşı problemi olan anneler için emzirmediği dönemlerde takılan ve negatif basınç uygulayarak memebaşının belirginlesmesini sağlayan bir alet. Günde enaz 8 saat kullanılması gerekiyor, gece yatarken de kullanılabilir. Sütyen içinde kalacak şekilde uygulanır.


EMZİRME (DESTEK) YASTIĞI
Annenin rahat etmesi ve rahat emzirmesi için kullanılan destek yastık.
Aslında ilk olarak, yeni oturmaya baslayan bebeğin rahat etmesi için destek amaçlı geliştirilmiş; ama farkedilmiş ki emziren annelerin rahat emzirmesini saglıyor bu amaçla daha çok kullanılıyor.
:)Mutlak bir gereklilik değil; ama ikiz bebeklerde annenin ellerini serbestleştirmesi açısından rahatlık saglamakta. 
:) evde biraz daha büyük bebeklerde, hem kolunuzu serbestleştirmesi, hem de yükü kolunuza bindirmemek açısından faydalı olabilir.
:(Bazen emzirme yastığı kullanan anneler, bebegın yatış pozisyonuna göre kendilerini ayarlarken sırt ağrılarına neden olabiliyor.
:(Bazen emzirme yastığındaki bebek için emmek zor olabilir; çünkü bebek elinizin üzerinde yatarken siz bebek ve meme ve emmeyi kolunuz ile memenizi koordine ediyorsunuz ama bebek yatarken emme durmunu ayarlamak için ya siz egileceksiniz ya da yastık uygun kalmayacak.  bebegın pozisyonunu kolunuzla ayaralamanız daha kolay
:(Her yere taşımanız mümkün değil, yer kaplıyor.


MEMEBAŞI ÇATLAKLARI İÇİN ÖZEL PREPERATLAR
İlk günlerden başlayarak, bebeğiniz emmeye basladıktan sonra memebaşlarınızın çatlaması ve acımasını normal kabul edin; ama ısrarla devam eden memebaşı çatlakları ve ağrı varsa ilaca sarılmadan önce aşağıdaki olasılıkları gözden geçirin:
-Bebek uygun sekilde emmiyor olabilir? (en sık sebep)  önce bebeğinizin uygun şekilde emdiğinden emin olun; çünkü bazen bebekler sadece memebaşını emdiklerinden ya da doyduktan sonra memebaşını emzik gibi kullandıklarından bu problemler devam ediyor olabilir.
-Bebeğin dil bağı var mı?  Dil bağı sebebiyle bebek rahat ememediğinden memebaşını sıkıştırıyor olabilir.
-Bebegin agzında pamukçuk var mı? Bebek ağzındaki pamukçuk anne memebaşında ağrı, yanma sebebi olabilir.
-Anne memesinde bir cilt hastalığı (dermatit ya da egzema) olabilir mi? Geçmiyorsa dermatolog (cilt) doktoruna danışmak uygun olabilir.
-Bebeğin diş çıkartma dönemi mi? Kaşımak ve ısırarak rahatlamak için memebaşını kullanıyor olabilir
-anne tekrar hamile olabilir mi? Hormonal değişiklikler memebaşı ve meme dokusunda değişimlere neden olabilir.
-uygunsuz iç çamaşırı ya da ped kullanıyor olabilir mi? Allerji, irritasyon, dar gelme nedeniyle istenmeyen sonuçlar olabilir.

En iyisi bebeği emzirdikten sonra bir miktar anne sütünü sıkıp memebaşı ve etrafına sürüp kurumasını beklemek. 
İşe yaramadığını düşünüyorsanız, lanolin içeren kremler özellikle bebek emzirildikten sonra sürülebilir. Lanolin kremler için  bir sonraki emzirmede yıkanmasına gerek olmadıgı belirtilmiş ama bazı anneler lanolini temizlemediklerinde bir sonraki emzirmede bebeğin memebaşını ve kahverengi dokuyu rahat kavrayamadıklarını ve kaydırdığını farketmişler bu nedenle bebeği emzirmeden önce ılık su ile memelerinizi temizleyin.
Ağrı çok rahatsız ediyor ve annenin konforunu bozuyorsa doktora danışılarak ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

 

EMZİRME ÖNLÜĞÜ
Evden uzak olduğunuzda, cevrenizdeki bakışlardan rahatsız olmamak ve çevredekileri de rahatsız etmemek için (toplumumuzda bazı beyler karşısında ya da aynı ortamda emziren bir bayan varken rahatsız olmaktalar)  için kullanabileceginiz örtü. Bunun için ille de para harcamanız gerekmiyor ince bir battaniye, şal, orta boy bir baş örtüsü /fular da aynı görevi görebilir.
Piyasada satılanlar ise, genellikle kolay taşınabilir, farklı desenlerde genellikle pamuktan yapılmış (bebeği ve anneyi terletmeyecek, kaşındırmayacak özellikte). Annenin bebeği görmesine bve bebeğin de kafasını hafif kaldırdığında annesini görmesine olanak verecek sekilde tasarlanmış,  dışarıdan bakıldıgında da şık görünmekte.
 

KUSMA BEZİ
Bebek emerken ağzından sütler boynuna doğru akabilir ve kıyafetlerini ıslatabilir ya da bebek emip bitirdikten sonra gazını çıkartırken bir miktar anne sütünü de çıkartabilir. Her seferinde bebeğin üzerini değiştirmemek için çoğu anne emzirme ya da gaz çıkartma sırasında ufak, genellikle ince pamuklu kumaştan yapılmış bezler kullanır. Kağıt havlulardan daha yumuşaktırlar, ıslak mendiller gibi de kimyasallar içermediklerinden hala kullanılırlar.