Erik
ERİK
Boyutları, şekilleri ve renkleri farklı olmak üzere dünyada yaklaşık 2000 türü var. Sert bir çekirdek etrafına yapışık meyve dokusu ile şeftali, nektarin ve bademin yakın akrabasıdır. Genelikle bahar ve yaz aylarının meyvesidir. Kurutulmuşu da genellikle kış aylarında tüketilir.
Yaklaşık 100 gr 46 kalori (orta boy bir erik yaklaşık 50-60gr) 1porsiyon erik yaklaşık 2-3 adet. 100gr erik yaklaşık 1,5gr lif içerir.
İçerdiği sorbitol ve isatin adlı maddeler ve yoğun lif içeriği nedeniyle barsak hareketliliğini artırıcı özelliği var, taze haliyle ve kurusu kabızlıkta kullanılır.
Allerji potansiyeli düşük olduğundan bebeklere ilk başlanacak meyvelerdendir.
C vitamininden zengin, bu nedenle infeksiyonların önlenmesinde ve demir emiliminin arttırılmasında önemli. Gözün retina tabakası için yararlı olan bazı maddeler (zea-xantin) içerir. Potasyum, demir, B kompleks vitaminler ve K vitamini de içerir.
Olgunlaşmış meyvedeki antioksidan seviyesi en yüksek düzeydedir.
EWG'ye göre kirlenmiş meyvelerden değil; bu nedenle organik seçimi size kalmış ama kabuğuyla tüketecekseniz organik olanları tercih etmenizde yarar var.
Olgunlaşana kadar oda ısısında bekletilebilir, 1-2 günde olgunlaşıp çürüyecek hale gelebilir. Olgunlaştıktan sonra buzdolabında saklanabilir. Raf ömrü, şeftali ve nektarin gibi kısadır.
Cok yumuşamış olanları almamakta fayda var daha cok tok ama bastırıldıgında hafif içe çökebler tercih edilir. Çok sert olanları aldığınızda, olgunlaşsalar bile istediğiniz tad ve aromayı sağlamayabilir.
Çekirdeğini kolay çıkartmak için ortadan ikiye bölün ve her iki tarafı da farklı yönlerde döndürün, çok kolay ayrıldığını göreceksiniz.
Oksalattan zengin besinlerdendir, dikkat etmesi gerekenler olabilir.
Çocuklar için püre, komposto, marmelat olarak tüketilebilir. Kek ve tatlılara tatlı-ekşi tat kattığından çok yakışır.
Erikle uyumlu besinler elma, şeftali,kavun,yoğurt, tavuk,yaban mersini
Komposto
Erik püresi
Marmelat
Angelik /murdum erikli kek