Laktoz intoleransı
Süt şekerinin büyük çoğunluğunu glikoz ve galaktoz moleküllerinin birleşmesi ile oluşan laktoz (süt şekeri) oluşturur. Laktoz, insan bağırsağında laktaz adı verilen enzimle parçalanıp glikoz ya da galaktoz olarak emilir. İnsanlar yaşlandıkça bağırsaklardaki laktaz enzimi azalır ya da çok nadiren doğuştan olmayabilir. Bu durumda incebarsakta parçalanmadan kalınbarsak boşluğuna geçen laktoz diğer bakteriler tarafından kullanılır ve gazlar (metan, CO2, hidrojen.. ) açığa çıkar. Bu hastalarda süt (ya da laktoz içeren besin) alımını takip eden yarım-2saat sonrasında karın ağrısı, gaz sancısı, kramplar ve ishal görülür. Bu duruma laktoz intoleransı denir.
Laktoz intoleransı, inek sütü alerjisi ile karıştırılmamalıdır. İnek sütü alerjisi, tüm vücudun inek sütündeki bir proteine verdiği allerjik cevap sonucudur ve yoğurt, peynir, kefir hiç farketmez. Vücut, içinde inek sütü proteini içeren herşeye aynı tepkiyi verir.
Laktoz intoleransı,en sık, insan bağırsaklarındaki laktaz enzimin azalmasına bağlı olduğundan en erken 2yaşından büyük çocuklarda ve en sık erişkinlerde görülür. Zaman içinde şikayetler daha da artabilir. Kendiliğinden düzelmez.
Daha nadir sebepler:
-Prematüre doğan bebeklerde hayatlarının ilk dönemlerinde laktaz enzimi yeterince gelişmemiş olabileceğinden laktaz eksikliğine benzer şikayetler görülebilir, sıklıkla zaman içinde toparlar.
-Doğuştan laktaz enzim eksikliği olan bebeklerde ise laktaz enzimi hiç yoktur. Bu bebekler anne sütü de dahil hiç bir sütü tolere edemezler. Laktozsuz mama kullanılır.
-İshallerden ve antibiyotik kullanımlarından sonra çocuklarda geçici laktaz enzim eksikliği görülebilir, bu durumlarda laktozsuz mama kullanılabilir.
Laktoz intoleransında öneriler:
-Peynir, yoğurt, kefir gibi daha az laktoz içeren süt ürünleri tercih edilebilir.
-Marketlerde satılan laktozsuz sütler tercih edilebilir. (Pınar denge, İçim laktaz...)
-Piyasada kullanılan laktaz enzimleri, süt içine damlatılarak kullanılabilir.