Memelerden çok fazla süt gelmesi (hiperlaktasyon)
Bebeğin ihtiyacı olandan daha fazla süt üretilmesidir. Annenin memeleri büyüktür ve anne de büyük hisseder. Anne, emzirme sırasında fazla sütün bebeğin boynuna doğru aktığını, bebek emerken diğer memeden de damlama ya da fışkırma şeklinde süt geldiğini fark eder. Emzirme aralarında ise göğüs pedleri / kalkan süt ile dolar sık sık değiştirmek / boşaltmak gerekir.
Çeşitli nedenleri olabilir:
-en sık yapısal, yani annedeki süt bezi sayısının fazla olması ve fazla süt üretimiyle ilgilidir. Böyle anneler fazla sütlerini ileride kullanmak üzere rahatlıkla depolayabilirler. Süt anne olmak için idealdirler.
-aşırı pompalamak da bir süre sonra aşırı süt üretimine neden olabilir.
-aşırı hormon salınımına neden olan durumlar, aşırı süt yapımına neden olabilir.
Bebek, çok gelen anne sütüyle çabucak doyabilir. Normalde 15-20 dakika süren tek memenin emzirilmesi daha kısa sürer, fazla süt geldiğinden ve bebek de fazla emdiğinden, beslenme sırasında boğulur gibi olabilir, beslenme sonrasında hafif kusabilir ya da bebek doysa bile hala sonsütü alamadığından laktozdan zengin önsüt nedeniyle bağırsaklarda gaz olabilir.(bkn anne sütü ve özellikleri) Bebeğin tartı alımı genellikle fazla olur.(bkn anne sütü alan bebeğim iyi besleniyor mu?)
Çok sütü olan annelere öneriler:
-çok sağmayın, pompa kullanıyorsanız kısa süreli ve düşük seviyede pompalayın.
-bebek çok acıkmadan emzirin, böylece bebek aşırı güçlü emmeyecektir.
-hafif sıkı ama iyi oturan sütyen / iç çamaşırı tercih edin. Eski zamanlarda çok sütü olan anneler memelerini sıkıca sararlarmış. Göğüs pedleri ve kalkan, sadece akan sütün kıyafetinizi kirletmesine engel olur, süt yapımına etkileri yoktur.
-emzirme pozisyonunuzu değiştirin. Yan yatarak emzirebilirsiniz, böylece fazla gelen süt kenardan yatağa akar, direkt bebeğin ağzına gitmez.
Bebeğin çok süt aldığını düşünüyorsanız, parmağınızı yandan bebeğin ağzına götürüp memebaşı yerine parmağınızı emmesini sağlayarak emzirmeye ara verip, gazını çıkarttıktan sonra devam edebilirsiniz.
-memelerinizi güzelce sağın. Bebek her istediğinde sadece aynı memeden verin, 3-4 emzirme sonra, sadece daha önce emzirmediğiniz diğer memeden vermeye başlayın, bu sırada emzirmediğiniz memeden azıcık süt sağarak, o memeyi rahatlatmaya çalışın. Genellikle 24-48 saat içinde işe yarar.
-süt annelik?
-fazla sütlerinizi sağıp depolayın (bkn anne sütünün sağılıp, depolanması)
Hiçbiri işe yaramıyorsa doktorunuzla konuşun, tetkik yapılması ve ilaç başlanması gerekebilir.
if($yaz->katID==108) { ?> Yukarıda yazılı olan tüm olaylar gerçekte yaşanmış olup, çocukların yaş ve cinsiyetleri ve olayın seyri hasta mahrumiyeti açısından anlatım sırasında değiştirilmiş olabilir. } ?>