Mono Sodyum Glutamat (MSG)
MONO SODYUM GLUTAMAT (MSD)
Gıdalara lezzet veren, yedikçe yiyesinizi getiren madde. 'Umami', 'Çin tuzu' ve '6.tad' olarak da biliniyor. Gıda katkı maddeleri içinde kodu E621
Aslında glutamat doğal bir aminoasit ve lezzet verici. Glutamat, doğal olarak birçok besin maddesinin içinde bulunuyor.
MSG de, glutamatın tek sodyum eklenmiş hali. İnsan vücudunda glutamat ile benzer yollarda işleniyor.
MSG, doğal olarak bazı besinlerde (domates, peynir, istiridye, mantar, deniz yosunu ) bulunan bir bileşik. 1908 yılında Prof. İkeda tarafından deniz yosunlarından yapılan çorbadan ayrıştırılmış. İlk başlarda glutamattan çok zengin olan deniz yosunundan elde edilen MSG, şimdilerde fermentasyon işlemleri ile fabrikalarda imal ediliyor. Yiyeceklerin aromasını arttırması ve yedikçe yenilesi lezzeti vermesi onu bugünlerde önemli bir ticari materyal haline getirmiş. Uzakdoğu mutfağında, konserve besinlerde, hazır çorbalarda, işlenmiş ürünlerde ve işlenmiş etlerde yaygın olarak kullanılmakta. Ülkemizde de hala cips, hazır çorba, bulyon et suları,soslarda, tuzot ve birçok işlenmiş gıda maddesinde etiketin içeriğinde bulunmakta.
Amerika'da yapılan bir araştırmada, ortalama protein tüketimi olan bir erişkinin günde 13gr doğal glutamat, 0,55gr MSG aldığı gösterilmiş.
Amerika'da FDA(Food and Drug Administration), MSG'yi 'genel olarak güvenilir bir gıda katkı maddesi' olarak belirtmiş olmakla birlikte, MSG hakkındaki spekülasyonlar hala devam etmekte. Ürünlerin MSG içerdiğinin etikette belirtilmesi gerekiyor.
Bazı insanlarda MSG'nin etkilerine bağlı olduğu düşünülen, 'çin lokantası sendromu' denilen durum gelişebilir. Başağrısı, terleme, kızarma, yüzde rahatsızlık ya da basınç hissi, yüz boyun ve bazı bölgelerde hissizlik, çınlama, yanma hissi, çarpıntı, göğüs ağrısı, bulantı ve halsizlik ile karakterize bu durumun aslında tam olarak MSG'den mi kaynaklandığı da belli değil. FDA' in belirttiğine göre bu şikayetler ancak yemek içine katılmamış 3gr MSG tüketimiyle olabilir, oysa tek bir porsiyondaki maksimum MSG içeriği çoğu kez 0,5 gr'dan az.
Uzakdoğu mutfağında bu kadar sık kullanılmasına rağmen, bölgede yaşayan insanlarda bu şikayetlerin ya da MSG'ye bağlanabilecek hastalıkların görülmemesi son dönemde MSG' yi biraz temize çıkartmışa benziyor.
Buna karşılık kişinin doymasına rağmen hala yeme isteği, acıkmadan besine karşı duyulan istek ve yeme sonucunda obeziteye neden olabiliyor. Sinir sistemini ilgilendiren Alzheimer, sara(epilepsi) gibi hastalıklarda etken olabileceği düşünülüyor ve plasentadan geçtiği için özellikle gebe kadınların dikkatle yaklaşması, mümkünse tüketmemesi uygun olur.
Çocuklar için tükettiğimiz her hazır gıda maddedinin etiketini okumakta ve mümkünse hazır gıdaları fazla tüketmemekte yarar var.
if($yaz->katID==108) { ?> Yukarıda yazılı olan tüm olaylar gerçekte yaşanmış olup, çocukların yaş ve cinsiyetleri ve olayın seyri hasta mahrumiyeti açısından anlatım sırasında değiştirilmiş olabilir. } ?>