Yoğurt
YOĞURT
Sütün, Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus ve streptococus thermophilus bakterileri ile mayalanmasıyla elde edilen pıhtılaşmış/fermente süt ürünüdür. Türkiye'de süt üretiminin 1/3'ü yoğurt yapımında kullanılmakta ve hala evlerde hazırlanmaya devam edilmektedir. Yoğurt yapımında, inek, koyun, manda, keçi sütü veya bunların karışımları kullanılmaktadır. Türkiye piyasasında daha çok daha katı kıvamlı ve sade yoğurtlar tüketilirken, yurtdışında meyveli ya da aromalı ve daha sulu kıvamda yoğurt çeşitleri tüketilmektedir.
1 çay bardağı (150gr) yoğurt yaklaşık 130 kaloridir. 8gr yağ, 11gr protein, 5gr şeker,180-200mg kalsiyum içerir. İyot, fosfor, B kompleks vitaminler(özellikle vitamin B12 ve B2(riboflavin) zengindir. Yoğurttaki folik asit, niasin, magnezyum ve çinko değerleri süte göre daha fazladır. Yoğurdun protein içeriği de konsante olması nedeniyle süte göre daha yüksektir.
Yurtdışında özellikle Avrupa ve Amerika'da satılan yoğrtların protein içerikleri daha düşüktür. Ülkemizde ağırlıklı olarak sütten elde edilen yoğurt kullanılırken, bu ülkelerde hindistan cevizi sütü ve soya sütü ile yapılan bitkisel kökenli yoğurtlar da tüketilmektedir. Bu yoğurtların ise ğrotein içeriği daha düşük ama lif içerikleri fazladır.
Yoğurt düzenli tüketildiğinde:
-bağışıklık sistemini güçlendirir,
-kanser hücrelerinin gelişme ve büyümesini engeller (özellikle barsak,meme ve rahim kanserleri)
-kolesterolü düşürür,
-zararlı mikroplara karşı barsaklarımızı korur,
-ileri dönem osteoporozu engeller.
Bebek beslenmesinde 4-6.aylardan itibaren yoğurt ek besin olarak başlanabilir. 3gün kuralına uygun şekilde başlanmalıdır.
Yoğurttaki laktoz içeriği süte göre daha az olduğundan laktoz intoleransı olan çocuklarda, yoğurt daha iyi tolere edilir. İnek sütü allerjisi olanların ise inek sütünden yapılmış yoğurttan mutlaka kaçınması gerekir, hatta anne sütü alıyorsa, anne de diğer süt ve süt ürünleri gibi yoğurttan kaçınmalıdır. İnek sütü allerjisi olan çocuklar bazen keçi sütünden yapılmış yoğurdu tolere edebilirler.
Mantar /bez pişikleri olan bebeklere (bazen inek sütü allerjisi de geçmeyen pişik sebebi olabilir!) diğer tedavilerin yanına destek olarak yoğurt tüketmeleri de önerilir.
Vaginal akıntısı olan çocukların da yoğurt almaları vaginal bölgedeki florayı destekler ve mantar gelişimini belirli ölçüde engeller.
Antibiyotik vücutta zararlı mikropları öldürürken yararlı mikropları da öldürür. Barsaktaki yararlı bakterilerin de ölmesiyle antibiyotiğe bağlı ishal gelişebilir. Yoğurt mikrobik ishal geçiren çocuklarda da, içerdiği yararlı bakteriler nedeniyle, zararlı mikropların yerine geçerek ishalin süresi ve şiddetini azaltır. İshal tedavisinde yoğurt, ayran, yayla çorbası sıklıkla önerilir.
Piyasada, barsak problemi yaşayanlar için probiyotik (tıkla) içerikli yoğurtlar da bulunmaktadır.
Yoğurt:
-tek başına,
-yemeklerin yanında(dolma, bakla..),
-farklı şekillere bürünerek(ayran,cacık..),
-evde yapilan kek, börek, kurabiyelerin içinde değerlendirilir.
Özetlersek:
çocuklar için yoğurt,
-İyi bir protein kaynağı,
-İyi bir kalsiyum kaynağı,
-Allerji potansiyeli süte göre çok daha az,
-Laktoz intoleransında daha kolay tolere edilen,
-Barsaklara ve bağışıklık sistemine dost,
-İshal, pişik, vaginal akıntı durumlarında iyileşmeye destek olan bir besindir.
Cacık
Fesleğenli ayran
Yoğurtlu kabak
Havuçlu yoğurt
Yayla çorbası
Çökelek
Soğuk ayran çorbası